56-os emléktábla
Címlap Hírek 56-os emléktábla
Nyomtatás E-mail
Tartalomjegyzék
56-os emléktábla
2. oldal
Minden oldal

WITTNER MÁRIA LELEPLEZTE A KOMMUNISTA DIKTATÚRA TISZALÚCI ÁLDOZATAINAK TISZTELETÉRE FELAVATOTT EMLÉKTÁBLÁT

„EGYÜTT VÁDOLJUK A SZOCIALISTA KÖNTÖSBE BÚJT HÓHÉRAINKAT”
Wittner Mária 1956-os halálraítéltWittner Mária 2001. február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Magyar Országgyűlésben elhangzott emlékezetes beszédének fenti mondata olvasható azon az emléktáblán, amelyet az esős idő és a hétköznap délutáni időpont ellenére kb. százötven fős gyülekezet jelenlétében avattak fel az ’56-os emlékparkban 2009. november 5-én.

 

A Tiszalúci Református Egyházközség, a Római Katolikus Plébánia és a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség helyi szervezete kezdeményezték az emléktábla elkészítését a kommunista diktatúra tiszalúci áldozatainak tiszteletére. A kezdeményezéshez adományával csatlakozott Majdanics László Tiszalúc Nagyközség polgármestere. A kezdeményezők emléket kívántak állítani ezzel a kommunista diktatúra valamennyi áldozatának, egyaránt megidézve az élőket és holtakat: a GULAG-ra elhurcoltakat, a vagyonuktól és otthonuktól megfosztottakat, a kitelepítetteket, a munkaszolgálatosokat, az ÁVO és az ÁVH által fogvatartottakat, megkínzottakat és agyonverteket, és az életükben bármilyen hátratétellel sújtottakat.
Az ünnepi esemény Kuklay Antal római katolikus kanonok áhítatával kezdődött, aki gondolatait egyrészt a „szomjaznak az igazságra” bibliai ige, másrészt Márai Sándor „népek Krisztusa Magyarország” költői képe köré szervezve bontotta ki. Kuklay atyát a forradalom után a kádári diktatúra súlyos börtönbüntetésre ítélte, börtönéből csak 1963-ban szabadult.

 


Ezt követően Herczeg Zoltán általános iskolai tanuló orgonajátékát hallhatták az emlékezők. A kivételes tehetségű tiszalúci fiatal Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga című művét adta elő.
Az avató beszédet Wittner Mária országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP) mondta el, akit a kommunista diktatúra előbb halálra, majd életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt. A siralomház borzalmait is megjárt szabadsághős végül 13 évet töltött Kádár börtönében. Megrendítő beszédében felhívta a figyelmet a mai napig tartó történelemhamisításra és arra, hogy a jelenlegi kormányhatalom képviselői, akik a diktatúra örökösei, minden erkölcsi alap nélkül folytatják az emberek megnyomorítását. Gondolatébresztő lírai költeményekkel is gazdagon illusztrált beszédében figyelmeztetett: ’56 harcát folytatni kell, de nem fegyverrel, hanem a lelkek erkölcsi és szellemi felemelésével.

  

Keresés